Stämningstext

 

”Det är en sen kväll i en liten framskjuten utpost till ett stort härläger. Armén är på väg hem från ett omfattande fälttåg som av vissa har beskrivits som en stor framgång, av andra som ett rent helvete. Två lyckade belägringar, flera härjande sjukdomar, gott om plundringsbyte, ont om mat, tät kamratskap, stort mänskligt lidande och nu senast en lysande seger över fienden från Varvaroi. Det finns ingen i hären som inte har påverkats för livet av den senaste tidens händelser, men för de flesta i utposten har det varit en väldigt obehaglig upplevelse. Just den här enheten består nämligen av rekryter från två rivaliserande utmarkiska stammar som dessutom misstros av det althariska befälet och dennes eget folk då de båda stammarna har en historia av ökänt boskapsstjälande respektive uppror mot kronan.
Nu återstår dock i alla fall bara någon enstaka dagsmarsch innan de trötta soldaterna återigen kan borda skeppen och segla hem. Men vad händer sedan? Hur har det gått för deras nära och kära? Kommer de att kunna försörja sig efter kronans sista avlöning? Kan de sova gott om nätterna när minnena återkommer?
Och vad händer med alla de täta band som har knutits under fälttåget, försvinner de verkligen helt när livet återgår till normalläget? Har alla gamla oförrätter sedan innan (och under) fälttåget verkligen glömts bort?
Nej, nu ska de inte tänka för mycket på framtiden. Ikväll skall den stora segern vid vadstället firas och hungern äntligen dämpas något av innehållet i den varvarosiska adelns trossvagnar. Stämningen är god, de har överlevt kriget och snart är de hemma…”